Slim ventileren? Dat doe je met een DucoBox!

Slim ventileren? Dat doe je met een DucoBox!
22/06/2023

We bestempelen heel wat zaken als slim. Zo ook slimme ventilatie, maar wat betekent dat voor een DucoBox?

Slimme mechanische ventilatie is er op ontworpen om de gebruiker zo veel mogelijk te ontlasten. Het moet zichzelf aansturen en bijsturen. Het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren zonder dat je als bewoner ook maar naar de bediening moet omkijken.

Hoe hebben we dat bij DUCO voor elkaar gekregen? Dat gaan we je haarfijn uitleggen.

Stap 1: slimme vraagsturing

Slimme technologie vertrekt vanuit het idee dat de bewoner zo weinig mogelijk zelf moet doen. De bewoner gebruikt een bediening om de ventilatie aan te sturen, dus is het vanzelfsprekend dat daar de eerste stap ligt.

Met de bediening kan de bewoner de ventilatie activeren en deactiveren wanneer hij dat wenst. Praktisch komt dit neer op een driestandenschakelaar, waardoor de ventilatie op een laag, middelmatig en hoog toerental gaat draaien. Om echt slim te zijn moet het ventilatietoestel dit zelf kunnen.

Onze oplossing? Wij voegen een vierde stand toe aan de schakelaar: de automatische stand. Deze stand wordt de standaard en staat het ventilatiesysteem toe om zelf op en af te toeren wanneer dat nodig is.

Hoe bepaalt een DucoBox dat? Door sensoren. Detectie van de hoeveelheid CO2 en vocht in de lucht zorgt ervoor dat het ventilatietoestel zelf bepaalt hoe hard het gaat werken. Een goed afgesteld systeem zal het binnenklimaat op niveau houden zonder tussenkomt van de bewoner.

Dat is slim, maar het kan slimmer.

Stap 2: slimme zonesturing

Zonesturing is een logische evolutie van vraagsturing. Enkel ventileren wanneer het nodig is wordt aangevuld door enkel ventileren waar het nodig is. Net zoals je het licht uitdoet bij het verlaten van een kamer is het zo ook de bedoeling dat er geen ruimtes geventileerd worden waar niemand aanwezig is.

Dit maximaliseert de efficiëntie van het ventilatiesysteem. In vergelijking met centrale afvoersystemen (waar alle ruimtes gelijktijdig geventileerd worden) wordt het verbruik hier volledig gelokaliseerd op één zone. Dit heeft ook een positieve invloed op vlak van geluidsproductie en energiezuinigheid.

Omdat enkel die zones actief zijn waar er ook moet geventileerd worden hoeft de ventilator niet zo hard en lang te werken. Zo krijg je een stevige winst op vlak van energiezuinigheid en akoestiek.

Stap 3: slimme roosters

We ontbreken nog een laatste stuk om de puzzel helemaal af te ronden. Bij natuurlijke ventilatie hoort niet enkel een toestel dat voor mechanische afvoer zorgt, maar er zijn ook roosters voor de natuurlijke toevoer.

DUCO biedt een uitgebreid gamma Tronic-roosters. Elektronische raamroosters die in connectie staan met het ventilatietoestel. Deze roosters luisteren niet enkel naar de opdrachten van de bedieningen maar ook naar de automatische detectie van de sensoren. Op deze manier is de volledige installatie van begin tot eind geautomatiseerd en kun je als bewoner jouw slimme ventilatiesysteem in alle vertrouwen z’n werk laten doen.

Smart ventilatie: onze aanraders

Krachtig maar eenvoudig! Combineer de DucoBox Silent Connect met de nodige sensoren en creëer een eenvoudig maar doeltreffende installatie.

Binnenklimaat op maat. De DucoBox Focus kan uitgerust worden met tot wel 11 regelkleppen met ingebouwde sensoren. Zo is er sowieso een oplossing voor jouw unieke situatie.

Combineer beide mogelijkheden met Tronicroosters om het concept naar nieuwe hoogtes te tillen.

Zijn roosters niet helemaal jouw ding? Geen probleem: combineer de DucoBox Energy Comfort Plus met ruimtesensoren en de externe 2-zoneklep. Mechanische toe- en afvoer bovenop warmteterugwinning zorgen voor een ongekend comfort.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.