Slechte of te weinig ventilatie in huis? Dit zijn de gevolgen

Slechte of te weinig ventilatie in huis? Dit zijn de gevolgen
22/06/2023

Indien je bouw- of renovatieplannen hebt, hou je best ook rekening met een goed ventilatiesysteem. Goede ventilatie heeft immers talrijke voordelen die een gezond binnenklimaat garanderen. Deze blog geeft je inkijk op de gevolgen van slechte ventilatie en hoe je voldoende kan ventileren.

Bouw of renovatieplannen? Hou dan bij het screenen van je huis zeker ook rekening met een afdoend ventilatiesysteem. Tegenwoordig zijn de huizen steeds beter geïsoleerd. Waar vroeger frisse lucht door naden en kieren kwam, zijn deze nu afgesloten. Isoleren alleen is dus niet genoeg om te genieten van een comfortabel binnenklimaat zonder verspilling van warmte en energie. Sterker, als je bouwplannen hebt, zet je ventilatie best onmiddellijk bovenaan je to-do lijst. Je haalt er immers heel wat voordelen voor je woning én gezondheid uit.

Want wat gebeurt nu precies wanneer je niet, te weinig of slecht ventileert?

Gevolgen van slechte of te weinig ventilatie

1.     Effecten op de algehele gezondheid

Wanneer je je woning isoleert en luchtdicht maakt, creëer je zonder goed ventilatie meteen ook een verminderde luchtkwaliteit in huis. Verse lucht komt niet binnen en vervuilde lucht wordt niet afgevoerd naar buiten toe.

De gevolgen zijn:

  • Verhoogd risico op luchtwegenaandoeningen zoals astma en allergieën
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen
  • Mogelijke effecten op het immuunsysteem

2.     Effecten op fysieke en mentale prestaties

We maakten het allemaal wel al eens mee. Je zit in een onfrisse ruimte en je krijgt een benauwd gevoel. Misschien krijg je wel een licht gevoel in het hoofd. Je concentratie zakt, de hoofdpijn komt op. Typische verschijnselen wanneer je te lang in een slecht geventileerde ruimte zit.

Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Negatieve invloed op productiviteit, concentratie en cognitieve functies
  • Negatieve invloed op slaap en stemming
  • Gebrek aan energie

3.     Schimmelvorming en vochtproblemen

We brengen 90% van onze tijd binnenshuis door. Door het in-en uitademen vervangen we de verse, zuurstofrijke lucht binnen zo door vervuilde lucht die rijk is aan CO2. Daarnaast neemt ook de luchtvochtigheid toe, zoals tijdens het douchen. Zonder goed ventilatie in huis ontstaan er schimmels en vochtproblemen.

Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Schade aan de structurele gezondheid woning
  • Vochtproblemen en hardnekkige schimmelplekken
  • Nefast voor jouw gezondheid en dat van je huisgenoten (zie gevolgen punt 1)
  • Risico op CO-vergiftiging

4.     Impact op het energieverbruik

Slechte of onvoldoende ventilatie kan een impact hebben op het energieverbruik. In woningen met slechte ventilatie kan het moeilijk zijn om een comfortabele temperatuur te handhaven. Bij onvoldoende ventilatie blijft warme lucht in de zomer hangen, wat kan leiden tot oververhitting en de noodzaak om meer te koelen. In de winter kan gebrek aan ventilatie koude lucht binnendringen, waardoor er meer verwarming nodig is. Dit resulteert in een hoger energieverbruik voor zowel verwarming als koeling en een hogere energierekening.

  • Negatieve invloed op verwarmings- en koelsystemen
  • Kostenstijging en inefficiënt energieverbruik

Lees de blog en kom te weten of je je ventilatiesysteem mag uitzetten

 

Hoe zorg je voor goede ventilatie in huis?

1.     Zonale ventilatie voor maximale energiebesparing en tijdswinst

Gelukkig bestaan er tal van oplossingen die volledig automatisch ventileren. En dat gebeurt de ganse dag door, waardoor je binnen steevast geniet van de beste luchtkwaliteit, een goeie nachtrust en hoge productiviteit.

Onze 3 suggesties voor een gezonde en goede ventilatie:

  • Zonaal ventileren
  • Mechanische ventilatie
  • Regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem

Zonale ventilatie beschouwt een huis niet als één geheel maar verdeelt het huis onder in verschillende ruimtes. Bij zonale ventilatie ventileer je dus enkel die ruimtes waar op dat ogenblik mensen zijn. Bovendien gebeurt dit volledig automatisch. Met andere woorden: je spaart energie uit door enkel te ventileren waar en wanneer nodig en in de juiste hoeveelheid. En hoef je er zelfs niets voor te doen.

Ontdek de voordelen van energiezuinig ventileren

2.     Continue luchtverversing dankzij mechanische ventilatiesystemen

Het belang van mechanische ventilatie is in de loop der jaren toegenomen. Tegenwoordig mag je zelfs niet meer bouwen zonder dit type ventilatie te integreren in je bouwplannen (opgenomen in elk bouwbesluit).

Mechanische ventilatie garandeert permanente, continue ventilatie. Het systeem voert vervuilde lucht af en brengt verse, frisse lucht naar binnen. Je kan dit doen volgens een mechanische warme-terug-win (WTW)-unit of mechanisch ventilatie zonder WTW.

Bij mechanische ventilatie (zonder warme-terug-win) wordt vervuilde lucht op centrale plaatsen in je woning afgezogen middels een ventilatie-unit en aangesloten ventilatiekanalen. De verse lucht komt dan weer binnen via ventilatieroosters en/of ramen. Zowat alle mechanische ventilatie-units zijn voorzien van een vochtsensor waarbij de unit automatisch harder gaat draaien zodra iemand in de douche staat of aan het koken is.

Bij een WTW-unit verloopt de toevoer van verse lucht aan de woning via ventielen in plaats van ventilatieroosters. Dit mechanisch ventilatiesysteem voert dus niet enkel vervuilde lucht af, maar blaast ook verse buitenlucht (verwarmd óf verkoeld) de woning in.

Mechanische ventilatie staat dus voor continue luchtverversing en een minimaal energieverbruik zodat jij te allen tijde kan genieten van een gezond binnenklimaat.

Ontdek waarom ventilatie nodig is

 

3.     Optimaal onderhoud van je ventilatiesysteem

Net zoals je de banden van je fiets regelmatig moet oppompen om soepel te kunnen fietsen, dient ook je ventilatiesysteem regelmatig te worden onderhouden. Als de filters, ventilatoren of ventilatiekanalen niet proper zijn, heeft dit immers een invloed hebben op de werking van je ventilatiesysteem. En je wil geen vervuilde lucht in je woning, toch?

Sommige onderdelen van je ventilatiesysteem kan je makkelijk zelf onderhouden. Toevoer-, afvoeropeningen en afvoerventielen kan je bijvoorbeeld perfect zelf reinigen, en ook filters stofzuigen en vervangen, is een redelijk eenvoudige taak. De reiniging van de ventilatoren en de warmtewisselaar, de inspectie en het poetsen van de luchtkanalen, is dan weer iets voor de installateur of een professional.

Het nodige onderhoud hangt af van jouw type installatiesysteem en diens opbouw. Neem contact op met jouw DUCO installateur bij vragen over het onderhoud. Hij zal je met plezier uitleggen hoe en hoe vaak je onderdelen kan reinigen en maakt ook een onderhoudsplan op voor de onderdelen die door professionelen dienen te worden gereinigd.

Op onze productpagina’s vind je de onderhoudsinstructie voor jouw specifieke ventilatiesysteem terug. Ook op duco.tv vind je talrijke video’s met onderhoudsinstructies terug. Indien je niet weet over welk ventilatiesysteem je beschikt, kan jouw DUCO installateur verder helpen.

Welk ventilatiesysteem is goed genoeg?

We legden hierboven uit waarom een degelijk ventilatiesysteem noodzakelijk is als je bouwt of renoveert. Nu kan je hiermee verder aan de slag om jouw keuze ventilatiesysteem te bepalen. Zorg er bij de keuzebepaling voor dat je een grondig onderzoek doet naar de verschillende soorten beschikbare ventilatiesystemen. Wees kritisch. Onderzoek welk ventilatiesysteem past bij jouw situatie. En of het voldoet aan de voorwaarden, vastgelegd in jouw bouw- en energieplan.

Want een gezond binnenklimaat, dat wil toch iedereen?

Ontdek hier talrijke mechanische ventilatie-oplossingen

 

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.