Door de centrale ligging van dit bijzondere studentencomplex diende er meer dan gewone aandacht te worden besteed aan geluidscomfort. Zeker omdat er bewust gekozen werd om natuurlijk te ventileren. Dankzij twee type geluiddempende roosters van DUCO kan iedereen op elk moment van de dag het maximale uit zichzelf halen.
Ravel Residence - Amsterdam
Ravel Residence biedt Amsterdamse studenten gezonde en veilige thuis
Wie in Amsterdam en ver daarbuiten naar de naam vraagt van één van de misschien wel meest besproken studentencomplexen van Nederland, heeft een grote kans dat hij Ravel Residence als antwoord te horen krijgt. Niet abnormaal, gezien de opvallende kunststof gevel en het modulaire concept van het gebouw naar een ontwerp van OeverZaaijer architectuur en stedebouw, die eveneens het gebruik van gezonde technieken centraal stelde.
De Nederlandse hoofdstad staat gekend als een stad die rijk is aan unieke gebouwen. Gebouwen met uitstraling, elk met een eigen verhaal. Zo ook het in 2015 opgeleverde Ravel Residence dat werd opgetrokken als oplossing voor de demografische uitdagingen waaraan de stad het hoofd moet bieden, en die moest zorgen voor een betere aansluiting op het culturele klimaat in Amsterdam.
Uitdagingen
Aan het woord is Marlies Zwols, marketing- en communicatiemanager bij architectenbureau OZ: “Met vijf verdiepingen, bestaande uit 800 onafhankelijke studentenappartementen en voorzieningen zoals onder meer een café, lounge, wasserette alsook een basketbalterrein en moestuin die beide zijn gelegen op het dak, kan Ravel Residence het best worden vergeleken met een klein dorp. Het is dankzij deze boeiende mix van diverse functies dat jonge mensen hier van het leven kunnen genieten en werken in een stedelijke, maar eveneens groene omgeving. Bovendien kunnen de ruimtes gemakkelijk van functie veranderen door het modulaire bouwsysteem, wat toch vrij uniek is.”
“De bouw van het nieuwe studentencomplex op de Zuidas in Amsterdam bracht echter heel wat uitdagingen met zich mee”, vervolgt Marlies Zwols. “De centrale ligging van het complex aan zowel het station Amsterdam RAI als station Zuid, de op- en afrit van de A10, én de aanvliegroutes van Schiphol mag dan wel een sterke troef vormen, het zorgt er tezelfdertijd voor dat we tijdens het ontwerp meer dan gewone aandacht dienden te besteden aan geluidscomfort. Zeker omdat er natuurlijke ventilatie in dit project werd toegepast.”
Mens als leidend uitgangspunt
Bij het kiezen van een ventilatiespecialist zochten de architect en aannemer Jan Snel bewust naar een partij die de mens steevast als leidend uitgangspunt voor het gebouw neemt. Al snel kwam DUCO in beeld die gezond en duurzaam bouwen hoog in het vaandel draagt. Het West-Vlaamse bedrijf werkte dan ook graag mee aan het realiseren van een gezonde en (akoestisch) comfortabele omgeving waarin iedereen op elk moment van de dag het maximale uit zichzelf kan halen.
“Architecten en studiebureaus zijn continu op zoek naar oplossingen om de akoestiek in een gebouw te optimaliseren”, vult Hendrik Dejonghe, marketing manager bij DUCO, aan. “Ze moeten daarbij rekening houden met de invloed van het buitenlawaai, maar evenzeer met de geldende ventilatie-eis. DUCO kon dankzij zijn uitgebreide gamma geluiddempende ventilatieroosters een passende oplossing bieden.”
Geluiddempend én brandwerend
“Na een uitgebreide studie viel de keuze op twee type roosters”, aldus Dejonghe. “Enerzijds werden er maar liefst 300 stuks van GlasMax ZR, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal op basis van geperst vlokkenschuim, geïntegreerd. Dit rooster is beschikbaar in vier verschillende luchtspleten (10, 15, 20 of 25 mm). In dit project werd GlasMax 15 ZR uitgevoerd.
Daarnaast is ook brandveiligheid in de moderne architectuur een van de basisvereisten. Een brandwerendheid van 90 minuten voor de hoofddraagconstructie en een weerstand tegen branddoorslag en -overslag van 60 minuten voor de scheidingswand vormden belangrijke voorwaarden. Met het tweezijdig brandwerende ventilatierooster van het type FireMax ZR, dat zowel op het raamwerk (E(W)90) als rechtstreeks op het glas (E(W)30) kan worden geplaatst, voldeed de eerste uitvoering dus probleemloos aan de gestelde eisen.
Zuiderkerkprijs
“Het architectenbureau, de aannemer en DUCO hebben gezamenlijk behoorlijk wat hobbels moeten beslechten om uiteindelijk het beoogde eindresultaat te kunnen verwezenlijken. En of dat gelukt is. Het project geniet met recht en reden al van dag 1 van uitgebreide media-aandacht en zal ongetwijfeld nog lang hoge ogen doen opgooien, zoals de nominatie voor de Amsterdamse Zuiderkerkprijs 2015 dat aantoont”, besluit een tevreden Marlies Zwols.