6 voordelen van CO2 gestuurde ventilatie

6 voordelen van CO2 gestuurde ventilatie
28/06/2023

In deze blog hebben we het over mechanische ventilatie en welbepaald CO2 gestuurde ventilatie en wat de voordelen zijn voor jouw gezondheid, woonst en energierekening.

CO2-gestuurde ventilatie is ventilatie op automatische wijze dat enkel ventileert waar en wanneer dit nodig is én in de juiste hoeveelheid. De voordelen van deze vorm van ventileren voor jou en jouw woning zijn volgende:

  • Altijd en overal een optimaal binnenklimaat
  • Uiterst energiezuinig, omdat het enkel ventileert wanneer dit nodig is
  • Automatisch, waardoor je er zelf niets voor hoeft te doen
  • Flexibel, omdat het regelbaar is per ruimte

Wat is een CO2 sensor?

Een CO2 sensor is een apparaat dat wordt gebruikt om de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de omgevingslucht te meten. De belangrijkste functie van een CO2 sensor is het bewaken en meten van de CO2-concentratie in een bepaalde ruimte of omgeving. Dit is relevant omdat CO2 een broeikasgas is dat bijdraagt aan klimaatverandering. Bovendien kan een te hoge concentratie CO2 in de lucht ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

Het meten van CO2-concentratie kan tevens waardevolle informatie bieden bij volgende acties:

  • Het analyseren van energieverbruik
  • Het beoordelen van luchtkwaliteit
  • Het identificeren van potentiële problemen in een gebouw of woning.

Daarom worden CO2 sensoren steeds vaker gebruikt in ventilatiesystemen en geïmplementeerd in slimme en passieve gebouwen om het binnenklimaat en energie-efficiëntie te bevorderen.

 

Hoe werkt een CO2 sensor bij een ventilatiesysteem?

Een CO2 sensor werkt op basis van een meetprincipe genaamd Non-Dispersive InfraRed (NDIR). Hieronder een algemene werkwijze voor een CO2 sensor:

  1. Lichtbron: De CO2 sensor bevat een infrarode lichtbron, meestal een LED (Light Emitting Diode). Deze LED straalt infrarood licht uit met een specifieke golflengte die gevoelig is voor de absorptie van CO2-moleculen.
  2. Detector: Aan de andere kant van de sensor bevindt zich een detector, die het infrarode licht detecteert dat door de CO2-moleculen is geabsorbeerd.
  3. Meetkamer: Tussen de lichtbron en de detector bevindt zich een meetkamer waarin het gasmonster wordt geïntroduceerd. Dit kan de omgevingslucht zijn die wordt geanalyseerd op CO2-niveaus.
  4. Absorptie van infrarood licht: Wanneer het infrarode licht van de lichtbron door de meetkamer gaat, worden de CO2-moleculen in het gasmonster geabsorbeerd. De mate van absorptie is evenredig met de concentratie van CO2 in het monster.
  5. Signaalverwerking: De detector meet het gereduceerde licht dat de meetkamer heeft bereikt nadat het door de CO2-moleculen is geabsorbeerd. Dit gereduceerde lichtsignaal wordt omgezet in een elektrisch signaal en vervolgens verwerkt door elektronische circuits in de CO2 sensor.
  6. Uitlezing: Het verwerkte signaal wordt gebruikt om de CO2-concentratie te berekenen, en deze waarde wordt weergegeven op een display of kan worden uitgelezen via andere uitvoerinterfaces, afhankelijk van de specifieke toepassing van de CO2 sensor.

 

Wat zijn de 6 voordelen van CO2-gestuurde ventilatie

CO2-gestuurde ventilatie, ook balans- of vraaggestuurde ventilatie genoemd, biedt verschillende voordelen zoals hieronder weergegeven:

  1. Automatisch ventileren wanneer het nodig is

    De ppm (Parts per million) niveaus verwijzen naar de meting van CO2-concentratie in de lucht. Wanneer de CO2-concentratie stijgt, duidt dit op verhoogde aanwezigheid van mensen en een potentieel gebrek aan verse lucht, waardoor de ventilatie moet worden verhoogd. Een te hoge concentratie kan immers leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, concentratieverlies en ademhalingsmoeilijkheden.

    Bij CO2-gestuurde ventilatiesystemen meet een CO2 sensor de CO2 concentratie continue. Wanneer de gemeten CO2-concentratie een vooraf ingestelde drempelwaarde bereikt, activeert het systeem de ventilatie automatisch om verse lucht in te voeren en vervuilde lucht af te voeren.

  2. Energiebesparing

    Traditionele ventilatiesystemen werken vaak op basis van een vastgesteld ventilatievoud. Dat betekent dat er constant een bepaalde hoeveelheid lucht wordt ververst, ongeacht de daadwerkelijke behoefte.

    Met CO2-gestuurde ventilatie past het systeem de luchtstroom aan op basis van de werkelijke bezetting en activiteit in de ruimte. Dit leidt tot energiebesparingen tot maar liefst 40%, omdat het ventilatiesysteem alleen op volle capaciteit werkt wanneer en waar dat nodig is. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

    De meerinvestering van vraaggestuurd ventileren ten opzichte van ongeregeld ventileren laat zich hierdoor in ongeveer 3 jaar terugverdienen.

    Gezien de trend van duurzaam bouwen en verbouwen, waarbij alles steeds vaker onderworpen wordt aan regels en normen, zoals EPB-eisen, nemen CO2-gestuurde ventilatiesystemen een steeds prominentere plaats in. Het is belangrijk om de lokale regelgeving en richtlijnen met betrekking tot ventilatie te volgen. Indien nodig kan je professioneel advies inwinnen bij HVAC-specialisten om te achterhalen welk type ventilatiesysteem het meest geschikt is voor jouw woonst.


    Lees meer over EPB-eisen

  3. Verbeterde luchtkwaliteit

    We spenderen maar liefst 90% van onze tijd binnenshuis. Een te hoog CO2-niveau in de woning, op kantoor of in het klaslokaal creëert een broeihaard voor verschillende ziektes. Bovendien verminderen de concentratie en productiviteit drastisch.

    Door ventilatie te regelen op basis van CO2-niveaus zorgt CO2-gestuurde ventilatie voor een betere luchtkwaliteit. En dit is op zijn beurt gunstig voor de gezondheid en het comfort van de aanwezigen.

    Ontdek DUCO’s World of Oxygen

  4. Snel geïnstalleerd, makkelijk onderhoud

    CO2-sensoren zijn relatief eenvoudig te installeren en te integreren met bestaande ventilatiesystemen. Ze houden de prestaties van het ventilatietoestel nauwkeurig bij en helpen het binnenklimaat te optimaliseren.

    Bovendien programmeer je ze makkelijk om aan de specifieke behoeften van een ruimte te voldoen. Dit maakt het implementeren van CO2-gestuurde ventilatie kosteneffectief en praktisch, aangezien je de bestaande infrastructuur en ventilatiesystemen benut.

  5. Automatische ventilatie

    Vraaggestuurde ventilatiesystemen meten op basis van vocht of CO2 en bewaken de luchtkwaliteit voortdurend. Ook passen ze de ventilatiesnelheid automatisch aan op basis van de daadwerkelijke behoefte aan ventilatie in de ruimte.

    Automatisch wil zeggen: zonder dat de gebruiker het merkt en dus zonder noodzaak van diens actie. In het geval een manuele bediening toch nodig blijkt, ontregelt dit het toestel niet en kan de automatische functie achteraf snel terug worden geactiveerd.

  6. Flexibele werking

    De flexibiliteit van vraaggestuurde ventilatie-units vertaalt zich in hun capaciteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel wat betreft bezetting als activiteiten in een ruimte.

    Zo zal het systeem vocht detecteren in de badkamer wanneer iemand een douche neemt, en daar aldus automatisch meer ventileren. In de slaapkamer meet het systeem meer CO2 en ventileert daar automatisch zodat je van een deugddoende nachtrust kan genieten.

    Door op deze manier zonaal te ventileren garandeer je op het juiste moment, in de juiste ruimte frisse en verse lucht in je leven.

    Ontdek de magie van zonale ventilatie

 

DUCO vraaggestuurde ventilatie-oplossingen

Sensoren

Er bestaan twee soorten sensoren bij de DUCO ventilatiesystemen, boxsensoren en ruimtesensoren.

  • De boxsensor wordt in het toestel zelf geïnstalleerd door de installateur. Een boxsensor meet de CO2 in het toestel zelf via één enkel kanaal. Deze sensor kan eventueel achteraf door de bewoner worden geïnstalleerd.
  • De ruimtesensor omvat een bediening en een sensor. Deze sensoren meten de CO2 waarden in de ruimte waarin hij is geïnstalleerd. Ruimtesensoren hebben voorziening nodig van 230V of 24V. De vervanging van deze sensor laat je daarom best aan een expert over. In tegenstelling tot de boxsensor kan je bij de ruimtesensor meerdere sensoren koppelen aan één enkele ventilatie-unit.

Ventilatiesystemen

Het uitgebreide gamma aan vraaggestuurde, zonegestuurde ventilatiesystemen van DUCO zorgt voor een efficiënte, mechanisch toe- en/of afvoer van lucht, waar en wanneer nodig.

Het gekozen ventilatiesysteem bepaalt het type en dit hangt af van de vereisten van de bouwheer, woning of voorgeschreven normen. Tot het assortiment behoren DucoBox Silent Connect, DucoBox Focus, DucoBox Energy Comfort (Plus) en DucoBox Energy Premium.

Ontdek DUCO’s ventilatie-units

We kunnen concluderen dat ventileren op basis van een CO2 sensor voordelen biedt op vlak van gezondheid, comfort, energie-efficiëntie, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit en een optimaal binnenklimaat, terwijl het energieverbruik wordt geoptimaliseerd. Zeker de moeite dus om de opties van vraaggestuurde, zonegestuurde ventilatie te bekijken bij de slimme renovatie of bouw van je huis, of indien je een betere luchtkwaliteit binnenshuis ambieert.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.