Welk type ventilatieve koeling kiezen?

Welk type ventilatieve koeling kiezen?
30/07/2024

In deze blog lichten we de 3 types ventilatieve koeling uit, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen per type zijn.

Door gebruik te maken van ventilatieve koeloplossingen zoals de DucoGrille Close 105 en DucoGrille NightVent is het mogelijk om gebouwen 's nachts efficiënt te koelen en zo het energieverbruik te verminderen en de binnenluchtkwaliteit te optimaliseren.

In deze blog lichten we de 3 types ventilatieve koeling uit, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen per type zijn.

Types ventilatieve koeling

Omschrijving van de afbeelding

1. Enkelzijdige ventilatie (Single-sided Ventilation)

Enkelzijdige ventilatie voert koele lucht via één gevel toe, meestal met een hoog en smal rooster, zoals de DucoGrille Close 105 of DucoGrille NightVent.

Werking:

- Koele lucht komt binnen via de onderkant van het rooster.
Warme binnenlucht gaat naar buiten via de bovenkant van het rooster.

Voordelen:

Eenvoudig systeem:  Eenvoudig te installeren en te bedienen, slechts één gevel nodig voor luchtinlaat en -uitlaat.
Kosteneffectief:  Lagere installatie- en onderhoudskosten in vergelijking met complexere systemen.

Nadelen:

Beperkte koelcapaciteit: Effectieve koeling is beperkt tot gebieden in de buurt van het rooster of het luik, waardoor het minder geschikt is voor grote ruimtes.

Inefficiënte ventilatie: Minder effectief in het mengen van verse lucht door de hele ruimte, wat leidt tot potentiële warme ruimtes.

Omschrijving van de afbeelding

2. Dwarsventilatie (Cross Ventilation)

Bij dwarsventilatie wordt de lucht tussen twee tegenover elkaar liggende gevels verplaatst, waarbij de koele lucht aan de ene kant binnenkomt en de warme lucht aan de andere kant naar buiten stroomt.

Werking:

- Koele lucht komt binnen via de voorgevel.
- Warme binnenlucht wordt afgevoerd via de achtergevel.

Voordelen:

Verbeterde luchtstroom: Biedt betere ventilatie in vergelijking met enkelzijdige systemen, omdat de lucht door de hele ruimte beweegt.
Verbeterde koeling: Effectiever in het verlagen van de binnentemperatuur dankzij een betere luchtcirculatie.

Nadelen:

Windafhankelijkheid: De efficiëntie van dwarsventilatie is sterk afhankelijk van de windsnelheid en -richting, waardoor het minder betrouwbaar is in rustige weersomstandigheden.
Inconsistentie: De prestaties van het systeem kunnen onvoorspelbaar zijn, vooral in stedelijke gebieden met variabele windpatronen.

Omschrijving van de afbeelding


3. Schoorsteenventilatie (Stack Ventilation)

Schoorsteenventilatie, ook wel bekend als stack ventilation, is vooral effectief in gebouwen met aanzienlijke hoogteverschillen tussen de luchtinlaat- en uitlaatpunten.

Werking:

- Koele lucht komt binnen via een gevelrooster.
- Warme lucht stroomt naar buiten via een dakraam, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke opwaartse kracht omdat warme lucht opstijgt.

Voordelen:

Hoge koelcapaciteit: Genereert een aanzienlijk koelvermogen, vooral bij grotere hoogteverschillen.
Stabiliteit: Minder afhankelijk van externe windomstandigheden, voor een consistenter en betrouwbaarder koeleffect.

Nadelen:

Bouwkundige vereisten: Effectieve schoorsteenventilatie vereist voldoende hoogte van het gebouw en ontwerpoverwegingen voor een goede luchtstroom.

Installatiekost: Potentieel hogere kosten door de noodzaak van gespecialiseerde onderdelen zoals dakramen en hooggeplaatste roosters.

DUCO producten voor ventilatieve koeling

DucoGrille Close 105: Een robuust en inbraakveilig rooster dat zorgt voor een constante toevoer van koele buitenlucht. Daarnaast biedt het ontwerp bescherming tegen regen, insecten en onbevoegde toegang.

DucoGrille NightVent: Een veelzijdig glasvervangend ventilatieluik met opties voor handmatige of automatische bediening voor een flexibele ventilatieregeling. Het past naadloos in het ontwerp van het gebouw en biedt een esthetische oplossing met een hoge functionaliteit, inclusief bescherming tegen insecten en weersinvloeden.

Overgang naar geautomatiseerde ventilatie: Duco IntelliHub

Om ventilatieve koeling te optimaliseren, dient de Duco IntelliHub als centraal besturingssysteem dat dakramen en roosters automatisch bedient. Het weerstation op het dak meet factoren zoals lichtinval, regen, temperatuur en windsnelheid. Deze gegevens worden naar het Duco IntelliHub gestuurd, dat zo de koeling efficiënt en zonder handmatige tussenkomst regelt. Door de genoemde producten te integreren met de Duco IntelliHub, kunnen gebouwen optimale ventilatieve koeling realiseren, wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat met minimaal energieverbruik.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.