Aan de slag met ventilatie: Inzichten en Tips

Aan de slag met ventilatie: Inzichten en Tips
19/06/2024

In deze blog geeft DUCO inzichten en tips voor ventilatie-installatie voor elektriciens die hun vaardigheden willen uitbreiden. Leer meer over veelgemaakte fouten, onderhoud, trends en praktische tips voor een succesvolle installatie.

Voor elektriciens die al bekend zijn met de installatie van verwarming, verlichting en andere elektrische systemen, kan het installeren van ventilatiesystemen een nieuwe en waardevolle vaardigheid zijn. Het biedt niet alleen een uitbreiding van het dienstenpakket, maar ook een mogelijkheid om klanten een completere oplossing voor hun wooncomfort en luchtkwaliteit te bieden. Ventilatiesystemen zijn essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het correct installeren ervan levert aanzienlijke voordelen op voor zowel de installateur als de gebruiker.

In deze blog belicht Jan Tratsaert, Technisch Adviseur Installatie bij DUCO, volgende zaken uit om de elektricien voor te bereiden op het installeren van ventilatiesystemen.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het installeren van ventilatiesystemen?

Het (er)kennen van de valkuilen bij het installeren van ventilatiesystemen is een eerste stap naar een succesvolle installatie. Daarom beginnen we bij enkele van de meest voorkomende fouten bij het installeren van ventilatiesystemen

Verkeerde selectie van de kanaaldiameters

"Bij een verkeerde selectie van de kanalen, bijvoorbeeld een te kleine kanaaldiameter, gaat de verplaatsing van de lucht in de buis te snel, wat geluidsoverlast veroorzaakt," zegt Jan Tratsaert.

Bovendien leiden hogere snelheden in de kanalen tot hogere drukverliezen. "Wanneer je de snelheid verdubbelt, gaan de drukverliezen maal vier. Tot op het punt dat de ventilator het drukverlies niet meer kan overwinnen," vervolgt hij. Dit kan resulteren in het niet behalen van het benodigde debiet, wat vaak betekent dat het gehele systeem moet worden vervangen.

Geluidsoverlast

Een andere veelvoorkomende klacht is geluidsoverlast, vaak veroorzaakt door het gebruik van onjuiste onderdelen. "Galvaniseerde kanalen hebben de neiging om trillingen door te geven. Overdag valt dat mee, maar ’s avonds in bed kan het continu geronk hinderlijk zijn," legt Jan uit. Dit probleem verhelp je eenvoudig door een klein stukje flexibel materiaal tussen het toestel en de leidingen te plaatsen. Ook met de juiste dimensionering en afregeling van de ventielen voorkom je trillingen en fluitgeluiden.

Onrealistische verwachtingen

Tenslotte is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. "Een ventilatiesysteem zorgt voor luchtkwaliteit en is geen stofzuigersysteem. Het kan enkele minuten duren voordat een badkamer condensvrij is," benadrukt Jan.

Hoe intensief is het onderhoud van ventilatiesystemen?

Goed onderhoud van het ventilatietoestel is cruciaal om de werking en de levensduur te optimaliseren. Eén van de taken van een goede installateur is dan ook de klant voldoende informeren over het belang van goed onderhoud.

Het onderhoud van ventilatiesystemen verschilt per type systeem. "Bij een C-systeem beperkt het onderhoud zich tot het afstoffen van de raamroosters aan de buitenkant en het schoonmaken van de motor en kleppen aan de binnenkant," legt Jan Tratsaert uit. Dit is relatief eenvoudig en vergt geen gespecialiseerde kennis.

"D-systemen vereisen iets meer onderhoud vanwege de aanwezigheid van warmterecuperatie en filters," vervolgt Jan. De filters moeten regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd, afhankelijk van de omgeving en mate van vervuiling. "Je hoeft niet telkens nieuwe filters te plaatsen; een stofzuiger is vaak voldoende om ze schoon te maken," adviseert Jan.

Het is raadzaam om de eerste maand na installatie de filters te controleren en op basis daarvan een geschikt reinigingsschema op te stellen.

Als bevlogen installateur van ventilatiesystemen wil je ook bij blijven met de trends in ventilatie. Zo ben je steeds gewapend met de nodige kennis om ventilatie-units te installeren én jouw klant te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in ventilatie.

Vraaggestuurde ventilatie

Een van de belangrijkste trends in de ventilatiesector is vraaggestuurde ventilatie. "DUCO is een voorloper in vraaggestuurde ventilatie, waarbij CO2- of vochtsensoren in verschillende ruimtes de luchtkwaliteit meten en de ventilatie automatisch aanpassen," zegt Jan Tratsaert enthousiast. Dit systeem zorgt voor energiebesparing en verbeterd comfort door alleen te ventileren waar en wanneer dat nodig is én in de juiste hoeveelheid.

Bij C-systemen wordt enkel de vervuilde lucht afgevoerd, terwijl bij D-systemen met warmterecuperatie de luchtkwaliteit nog beter beheerd wordt door het gebruik van filters. "De nieuwste systemen kunnen zonale sturing aan, wat betekent dat ze per ruimte kunnen bepalen hoeveel ventilatie nodig is. Dit zorgt voor minstens 40% minder energieverlies en 30% minder geluidsoverlast," legt Jan uit.

Integratie met domotica

De integratie van ventilatiesystemen met domotica is ook een belangrijke ontwikkeling. "Ventilatiesystemen kunnen nu worden gekoppeld aan slimme sturingen zoals tijdschema’s en aanwezigheidssensoren," zegt Jan. Dit biedt elektriciens de mogelijkheid om hun bestaande vaardigheden toe te passen bij het installeren van ventilatiesystemen en deze naadloos te integreren met andere slimme systemen in huis.

Concrete tips voor het plaatsen van ventilatie

Goed begonnen is half gewonnen. Een cliché, maar in de wereld van ventilatie een waarheid als een koe. Een succesvolle installatie van ventilatie gaat niet zonder het toepassen van een aantal concrete acties. Hieronder een opsomming van de belangrijkste tips:

  1. Voorbereiding en planning :Zorg voor een goede voorbereiding door samen te werken met experts zoals Rexel en DUCO voor de calculatie en dimensionering van het systeem. Dit voorkomt problemen zoals verkeerde kanaaldiameters en onvoldoende debiet.
  2. Gebruik de juiste materialen: Om geluidsoverlast en trillingen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Bij twijfel ondersteunt DUCO jou in jouw keuze.
  3. Informeer de eindgebruiker voldoende: Informeer de eindgebruiker over wat ze kunnen verwachten van het ventilatiesysteem. Leg uit dat het enige tijd kost om vocht te verwijderen en dat het systeem ontworpen is om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  4. Onderhoud: Voor C-systemen beperkt het onderhoud zich tot het reinigen van raamroosters en motoren. Bij D-systemen moeten filters regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd. Adviseer gebruikers om na een maand de filters te controleren om een idee te krijgen van de reinigingsfrequentie.
  5. Vraaggestuurde ventilatie: Overweeg om vraaggestuurde ventilatiesystemen te installeren (zie boven) en dit zo voor te stellen aan de klant. Deze systemen passen zich automatisch aan de behoeften van de ruimte aan, wat leidt tot energiebesparing en verbeterd comfort.

Conclusie

Voor elektriciens die twijfelen om de stap naar het installeren van ventilatiesystemen te zetten, is het belangrijk om te weten dat de stap kleiner is dan ze misschien denken.

"Met de juiste voorbereiding, ondersteuning en kennis is het mogelijk om ventilatiesystemen succesvol te installeren en te integreren met andere slimme systemen," moedigt Jan aan.

Door aandacht te besteden aan de veelgemaakte fouten, de nieuwste trends te volgen, de onderhoudsvereisten te begrijpen en praktische tips toe te passen, kan elke elektricien zich ontwikkelen tot een bekwaam ventilatie-installateur. "Neem de stap en ontdek hoe ventilatie een waardevolle aanvulling kan zijn op je dienstenpakket. En onthoud dat DUCO jou ondersteunt in elke stap van het proces," sluit Jan Tratsaert af.

Technische eigenschappen

Ontdek alle technische eigenschappen in de technische fiche.

Caractéristiques techniques

Découvrez toutes les caractéristiques techniques dans la fiche technique.

Technical properties

Discover all the technical features in the technical datasheet.

Technische Eigenschaften

Entdecken Sie alle technischen Merkmale im technischen Datenblatt.