DUCO integreerde er als fabrikant van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen architecturale zonwering onder de vorm van de DucoSun Ellips 200 en droeg zo mee bij aan dit energiezuinig project.
CO₂-neutrale wijk - Kortrijk
DUCO integreert architecturale zonwering in eerste CO₂-neutrale woonwijk
De wijk Venning in Kortrijk wordt in een periode van vijf jaar omgetoverd tot de eerste CO2-neutrale woonwijk van Vlaanderen. DUCO Ventilation & Sun Control integreerde er als fabrikant van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen architecturale zonwering onder de vorm van de DucoSun Ellips 200 en droeg zo mee bij aan dit energiezuinig project.
Bij de herwaardering van de sociale woonwijk Venning in Kortrijk, werden de ambities op het vlak van energiezuinigheid niet onder stoelen of banken gestoken. De sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk ging samen met onder meer architectenbureau BURO II & ARCHI+I de uitdaging aan om in een periode van vijf jaar (2010-2015) een compleet CO2-neutrale woonwijk te realiseren. In totaal ondergaan maar liefst 196 woningen in drie fases een complete metamorfose.
Gezonde woningen
De focus ligt bij dit project op het creëren van een leefbare wijk met gezonde woningen tegen een laag energieverbruik én weinig onderhoudskosten. Het ambitieuze project werd dan ook al beloond met de prijs van de vakjury in de 2020Challenge, een innovatiewedstrijd die de meest innovatieve oplossingen van de Belgische advies- en studiebureaus de aandacht geeft die ze verdienen.
De tot nu toe opgeleverde woningen en appartementen werden stuk voor stuk zeer goed geïsoleerd, zijn winddicht en beschikken over een individueel (woningen) of collectief (appartementen) ventilatiesysteem. Er werd extra geïnvesteerd in PV-panelen op de daken en de wijk beschikt over een eigen warmtenetwerk dat werkt op biomassa (houtschilfers) en zorgt voor de warmwatervoorziening.
Buitenzonwering
Aan de zuidzijde zijn zowel zonweringsystemen als zonneschermen voorzien en net daar komt DUCO aan te pas. Een ideaal evenwicht tussen zon en schaduw (genoeg lichtinval, zonder de zonnehitte een kans te geven het gebouw op te warmen) is immers cruciaal. “De zonwering werd toegepast als luifel. De gevel waar de luifel met lamellen tegen bevestigd is, is deels perfect zuidgericht en deels met een afwijking van een vijftiental graden. Zonnewering is hier nodig om de warmtelast te beperken. Daarnaast hebben de lamellen ook een esthetische functie”, klinkt het bij het architectenbureau.
Binnen dit project werd er gekozen voor architecturale zonwering onder de vorm van de ellipsvormige lamellen van de DucoSun Ellips 200 als terrasoverkapping. Deze lamellen zorgen voor een maximum aan diffuus daglicht.
Bij toepassing van buitenzonwering is het van belang om een optimaal evenwicht te vinden tussen voldoende daglicht binnen laten, het zicht naar buiten bewaren en een efficiënte afscherming van de zonnestralen alvorens ze het raam raken. Horizontaal geplaatste zonweringsystemen houden de hitte buiten in de warmere periodes van het jaar (mei-september) en laten de warmte van de laagstaande zon toe in de koudere maanden (oktober-april). Slim gebruik van zonwering resulteert dus in een optimale energiewinst!