Vereenooghe - Roeselare

De Mercedes-garage Vereenooghe in Roeselare is een staaltje van doordachte architectuur. Het gebouw, voorzien van grote glaspartijen, beschikt dankzij de architecturale zonweringsystemen van Duco over een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Vereenooghe - Roeselare

Duco’s architecturale zonwering brengt gevel tot leven

Het gebouw langs de Roeselaarse ring werd ontworpen door architectuurburo Govaert & Vanhoutte en is een echte eyecatcher. De gevel herbergt een hedendaagse variant op de moderne autotoonzalen, waarbij de auto’s over verschillende verdiepingen worden gestald. “Het volume is opgebouwd uit drie bovengrondse niveaus voor toonzaal en een ondergronds niveau om de bestaande parking te ontlasten van langdurig gestationeerde wagens. De vides in de toonzaal zijn zo geplaatst dat er een maximaal doorzicht en openheid in het volume is. Er werd bewust geopteerd om het grootste gedeelte uit glas op te trekken, zo komt er voldoende natuurlijk zonlicht binnen, wordt het uitzicht gevrijwaard en is er toch genoeg uitkijk om de wagens in de kijker te zetten”, verwoordt architect Damiaan Vanhoutte het ontwerp.


Bij het ontwerp en de realisatie ervan werd sterk rekening gehouden met de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw. De toepassing en het gebruik van een warmtepomp op basis van lucht en water, betonkernactivering en zonwering dragen hier toe bij.

Het gebruik van de DucoSun Cubic 400 als zonweringsysteem heeft een dubbele functie: zowel functioneel als esthetisch. De grote rechthoekige lamellen geven het gebouw niet alleen een strak en rechtlijnig design, maar zorgen ook voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. De grote glasgevels zorgen voor veel openheid, maar het invallend zonlicht moet beperkt worden om oververhitting tegen te gaan. Dankzij het verstelbare systeem aan de zuidgerichte gevel wordt de zonnehitte buiten gehouden, maar blijft een panoramisch zicht naar buiten mogelijk.