Skyfall - De Panne (BE)

Niet alleen het minimaal kanalenstelsel, maar ook het maximum aan comfort en de reductiefactor (0,35) bieden een grote meerwaarde bij het DucoTronic System. Daarnaast vormt ook de optionele akoestische uitvoering een belangrijke troef, waardoor de bewoners zeker zijn van een goede nachtrust.

Skyfall - De Panne (BE)

Natuurlijke ventilatie brengt oase van rust in residentie Skyfall

Het nummer Skyfall van Adele klinkt bij velen als muziek in de oren, maar dat doet residentie Skyfall uit De Panne (BE) ongetwijfeld ook. Dit nieuwbouwproject met een eigentijds en modern ontwerp, naar de hand van het architectenbureau Govaert & Vanhoutte, bevindt zich op wandelafstand van de Noordzee. De luxueuze appartementen zijn afgewerkt met kwalitatieve materialen, denk maar aan vloerverwarming, domotica en een ventilatiesysteem dat het binnenklimaat naar een hoger niveau tilt. Voor dat laatste werd ventilatie- en zonweringspecialist Duco benaderd.

‘Het oog wil ook wat.’ Dit gezegde is zeker van toepassing op Residentie Skyfall in De Panne. Het referentieproject aan de uithoek van de Vlaamse kustlijn werd in 2016 opgeleverd. Het gebouw bestaat uit acht luxe-appartementen en dertien ondergrondse bergingen en garages. Niet alleen de zee bevindt zich op een zuchtje van het appartementsgebouw, maar ook het commercieel centrum, het mooie natuurreservaat ‘De Westhoek’ en het ‘Calmeynbos’.

Gezonde leefomgeving

Het volledige appartementsgebouw werd voorzien van natuurlijke ventilatie. Bij dit project werd bewust gekozen voor ventilatiesysteem C. ‘De TronicTop 60 wired was de meest voor de hand liggende keuze’, getuigt Dirk Stevens, sales manager België. ‘Door gebrek aan technische ruimtes was het praktisch onhaalbaar om een systeem, waarbij veel kanalen vereist zijn, te implementeren. Daarom gingen we aan de slag met het DucoTronic System dat een minimaal kanalenstelsel benodigt.’

Dit vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem maakt gebruik van elektronisch gestuurde toevoerroosters. ‘Ook EPB-matig biedt dit systeem het nodige voordeel’, gaat Stevens verder. ‘Aan de hand van CO2-detectie wordt het binnenklimaat in de gaten gehouden. Dankzij de DucoBox Focus, een performante en slimme ventilatiebox, gebeurt  ventilatie enkel waar en wanneer nodig, én in de juiste hoeveelheid. De geïntegreerde vocht- en/of CO2-regelkleppen voeren vochtige en/of vervuilde lucht automatisch af. Zodra het binnenklimaat opnieuw optimaal is, sluiten de kleppen zich en dat resulteert in een optimale energiebesparing.’ Op die manier wordt een gezond, comfortabel én energiezuinige leefomgeving gecreëerd. 

Strak design binnen minimalistische structuur

De ventilatieroosters werden onopvallend geïntegreerd op het raamprofiel, wat zorgt voor een strak design. ‘Bij deze residentie zijn ook heel wat niet werkende roosters ingezet omdat er eigenlijk niet zoveel roosters nodig waren om het nodige ventilatiewerk te doen. Op die manier werd, qua buiten- en binnenzicht, een esthetische eenheid binnen deze minimalistische structuur gevormd,’ verklapt Stevens.

Niet alleen het minimaal kanalenstelsel, maar ook het maximum aan comfort en de reductiefactor (0,35) bieden een grote meerwaarde. Daarnaast vormt ook de optionele akoestische uitvoering een belangrijke troef, waardoor de bewoners zeker zijn van een goede nachtrust. 

Aangenaam warm

In de woonkamer werd gekozen voor het toevoerrooster ClimaTop 60. Dit ventilatierooster warmt de buitenlucht immers voor via een warmtestrip, als de buitentemperatuur onder de 12°C zakt én als het CO2-gehalte in de ruimte te hoog oploopt. Tijdens de wintermaanden zorgt dit voor een aangename temperatuur, met een rendement van 99 %.

‘Dankzij de implementatie van het CO2-gestuurde ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort meer dan ooit gegarandeerd', besluit Stevens.