Meergezinswoning - Sint-Niklaas

Het nieuwbouwproject in de Oost-Vlaamse binnenstad van Sint-Niklaas (BE) werd mede dankzij Duco een architecturaal kunststukje van de bovenste plank, en biedt alle bewoners een optimaal comfort alsook een gezond en energiezuinig binnenklimaat!

Meergezinswoning - Sint-Niklaas

Duco integreert architecturale zonwering in meergezinswoning

In de Oost-Vlaamse binnenstad van Sint-Niklaas op een steenworp afstand van de Grote Markt werden twee rijwoningen en een handelszaak naar een meergezinswoning omgebouwd. Met succes, zo getuigt het eindresultaat. Twee factoren lagen aan de basis van de geslaagde architectuur: de ongunstige positie van het gebouw én het talent van architect Bas Wauman die dat gegeven samen met Duco Ventilation & Sun Control tot een voordeel omvormde.

De uitdaging bij het tekenen van de nieuwbouwplannen bestond erin om een maximaal comfort te bieden aan alle bewoners van de meergezinswoning. Dit was echter niet vanzelfsprekend. “De leefruimten van deze woning, waarin zeven appartementen werden ondergebracht, bevinden zich gezien de oriëntatie naar het zuiden pal aan de straatkant. Dit in combinatie met de grote glaspartijen die bij alle appartementen voorzien werden om voldoende lichtinval te creëren, zou de privacy van de bewoners niet ten goede komen”, klinkt het bij architect Bas Wauman. 

DucoSlide: maximale privacy en zonwering

Een bijkomend probleem door de gevel in glas op te trekken, is de binnentemperatuur die tijdens de warme en zonnige zomermaanden aardig kan oplopen. Het architectenbureau koos er daarom bewust voor om met Duco in zee te gaan. Als producent van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen garanderen Duco’s totaaloplossingen immers een gezond, comfortabel én energiezuinig binnenklimaat. In samenspraak met Bas Wauman viel de keuze al snel op DucoSlide. Deze architecturale zonwering werd toegepast op zowel de eerste als de tweede en derde verdieping.

“Door dit extern zonweringsysteem met aluminium schuifpanelen voor de glaspartijen te plaatsen, krijgen zonnestralen de kans niet om rechtstreeks de binnenruimte op te warmen. Duco houdt zo op een natuurlijke en energiezuinige manier de opwarming van het gebouw tegen, niettegenstaande het daglicht behouden blijft”, verduidelijkt Wauman. “Daarnaast zorgt DucoSlide voor een maximum aan privacy door het afschermen van de glaspartijen en handhaaft daarbij het zicht naar buiten -op de Grote Markt- toe. Prachtig dus om te zien dat één product meerdere oplossingen kan aanreiken!”

Aluminium schuifpanelen als esthetische oplossing

Ook op esthetisch vlak geeft DucoSlide een meerwaarde aan de gevel van het gebouw. “Om het strenge karakter van de voorgevel af te zwakken, werd er geopteerd om te werken met schuifpanelen. Het slanke en stevige kaderprofiel, het lichte gewicht, de fijne lamellen en de aluminium kleur van de panelen die perfect samengaat met de kleur van het gebouw maakt van de meergezinswoning een blikvanger die niemand onberoerd laat. Het nieuwbouwproject in de binnenstad van Sint-Niklaas werd mede dankzij Duco een architecturaal kunststukje van de bovenste plank, en biedt alle bewoners een optimaal comfort alsook een gezond en energiezuinig binnenklimaat”, besluit het architectenbureau.