Architecturale zonwering brengt gevel Livingstone tot leven

Architectenbureau Archi 2000 ging in augustus 2013 in zee met Duco Ventilation & Sun Control voor een herbestemming van het voormalige DVV-hoofdkantoor in Brussel, dat ‘Livingstone’ werd gedoopt. Archi 2000 koos resoluut voor duurzame en architecturale opties en kwam zo bij Duco terecht als partner voor het project.

Architecturale zonwering brengt gevel Livingstone tot leven

Het resultaat? Een prachtig gebouw en een inspirerend voorbeeld voor talrijke renovatieprojecten. Intussen werd Livingstone opgeleverd. Tijd dus voor een terugblik op Duco’s bijdrage aan het grootste Brusselse reconversieproject in zijn soort.

 

Het renovatieproject Livingstone kaderde in de ambitie om de woonfunctie terug te brengen in overtollige kantooroppervlakten. Archi 2000 koos er bewust voor om het uitgesproken horizontale karakter in de gevel van het voormalige DVV-hoofdkantoor grotendeels te behouden, maar om het complex wel in twee delen op te splitsen. Hiervan fungeert ongeveer 17.000 m2 -terrassen inbegrepen- als woningbouw, gegroepeerd in vier woonblokken. Dit gedeelte herbergt niet alleen een pub, supermarkt en postkantoor, maar eveneens 122 appartementen. Kortom, een geschikte woonplek voor mensen die alle comfort binnen handbereik wensen.

 

Architecturale zonwering

“De uitdaging van de renovatie bestond erin om de zakelijke strakheid van een kantooromgeving op een duurzame en functionele manier om te bouwen naar een open en aangename leefomgeving zonder de esthetiek uit het oog te verliezen. Bovendien is het belangrijk dat het er in de winter, maar vooral in de zomer aangenaam vertoeven is”, klinkt het bij het architectenbureau.

 

Archi 2000 en Duco sloegen de handen in elkaar om zo het renovatieproject naar een hoger niveau te tillen. “In het hoogste woonblok werd er geopteerd voor de implementatie van Duco’s architecturale zonwering tussen de witte stroken in plaats van cementvezelplaten. Hierdoor wordt er niet enkel aandacht besteed aan een comfortabel binnenklimaat, maar krijgt het ook een unieke toets ten opzichte van de rest van het gebouw”, aldus Archi 2000. Bij toepassing van buitenzonwering is het echter belangrijk om een optimaal evenwicht te vinden tussen voldoende daglicht, het bewaren van het zicht naar buiten en een efficiënte afscherming van de zonnestralen zodat de binnentemperatuur tijdens de warme zomermaanden steeds fris gehouden wordt.

 

DucoSlide Wood: perfect samenspel tussen hout en aluminium

In samenspraak met Archi 2000 viel de keuze dan ook snel op de DucoSlide Wood met mobiele houten lamellen in een aluminium kader. “Deze keuze werd onder meer ingegeven door de esthetische meerwaarde die het aan de gevel geeft dankzij de onzichtbare bevestiging van de lamellen binnen het kader. Hierdoor heeft het hout ruimte voor speling en is de kans op vervorming nihil”, verduidelijkt het architectenbureau. “Dit in combinatie met de duurzame en veerkrachtige houtsoort Western Red Cedar, het lichte gewicht en de beperkte paneeldikte van de DucoSlide Wood maakt het plaatje compleet. De beperkte dikte van de schuifpanelen was immers noodzakelijk in dit renovatieproject zodat er twee panelen achter elkaar konden geplaatst worden. Dit zorgt voor een zekere dynamiek in de gevel waardoor het gebouw tot leven komt.”

DucoSun Ellips 150 als esthetische terrasoverkapping

Ook de ellipsvormige lamellen van de DucoSun Ellips 150, die als terrasoverkapping verweven werden in de constructie, vervullen zowel een functionele als een esthetische rol. “Dit type zonweringsysteem met zijn elegante vorm van de lamellen, minimalistische bevestigingsmessen, eenvoudig bevestigingssysteem en manier waarop de luifel aan zijn uiteinde verdunt met de inclinatiehoek van de lamellen past naadloos in het architecturale concept van Livingstone”, aldus Archi 2000. “Daarnaast brengt de lichtgrijze kleur van de DucoSun Ellips 150 een prachtige lichtweerkaatsing teweeg waardoor de lamellen mooi met de lucht integreren.”

 

Maximaal comfort en daglicht, minimaal energieverlies

Naast het behoud van daglicht zorgen beide zonweringsystemen er op een natuurlijke en energiezuinige manier voor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimte van het hoogste woonblok van Livingstone op te warmen. Nu de renovatiewerken afgerond zijn, biedt het gebouw alle comfort en is het tegelijk zeer performant op het vlak van energieverbruik, met K- en E-waarden van respectievelijk 30 en 70.

 

Alles samengenomen, is het dus niet onterecht dat Livingstone geselecteerd werd als laureaat van de wedstrijd "Herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen in huisvesting" van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een prestatie waar Duco als partner in dit project terecht trots op mag zijn!