Kijkwoning Lapeirre - Nevele

Onder de noemer ‘less is more’ trokken architectenbureau Denc! Studio, Duco en Lapeirre Woningbouw alle registers open om in Nevele een doortimmerd woonconcept neer te zetten waar moderne architectuur hand in hand gaat met energiezuinigheid en met de mens als uitgangspunt.

Kijkwoning Lapeirre - Nevele

DucoSlide geeft dynamisch karakter aan gevelbeeld van inspirerende kijkwoning

Een strakke, duurzame en luchtdichte woning met specifieke aandacht voor het binnenklimaat trekt steeds meer kandidaat-bouwers aan. Dit maakt dat ook architectenbureaus en bouwondernemingen op deze sterk opkomende trend moeten inspelen. Onder de noemer ‘less is more’ trokken architectenbureau Denc! Studio en Lapeirre Woningbouw alle registers open om in het West-Vlaamse Nevele een doortimmerd woonconcept neer te zetten waar moderne en tijdloze architectuur hand in hand gaat met energiezuinigheid en met de mens als uitgangspunt. Hoog tijd dus om even in te zoomen op deze prachtige inspiratiewoning waaraan ook Duco een aanzienlijke bijdrage leverde.

Frisse hoevewoning

Frequente gebruikers van de E40-autosnelweg kennen niet alleen de markante KBC Arteveldetoren nabij Gent, maar ook de nieuwe kijkwoning van Lapeirre Woningbouw in het landelijke Nevele vormt te midden van groene akkers een duidelijk herkenningspunt voor de passerende verkeersstroom. Het vervallen gebouw, dat ooit dienst deed als hoevewoning, onderging in januari 2015 een ingrijpende transformatie, maar het eindresultaat mag er zonder enige twijfel best wezen.

Aan het woord is Isabel Lapeirre, zaakvoerder van Lapeirre Woningbouw en bouwheer van het nieuwbouwproject: “Het ontwerpen van een kijkwoning is een complexe zoektocht naar wat de kandidaat-bouwer echt wil en de kunst is dan ook om een concept te ontwikkelen dat op de leest van je klant is geschoeid. Door de ligging waren we echter gebonden aan stedenbouwkundige beperkingen, en was het een ware uitdaging om een eenvoudig woonvolume er toch aantrekkelijk en opvallend te laten uitzien, zonder de huidige energienormen en een comfortabel binnenklimaat uit het oog te verliezen. Om aan al deze eisen te voldoen, kozen we bewust om de bestaande hoeve af te breken en ruimte te creëren voor een woning met één bouwlaag, analoog aan het oude bouwplan. De combinatie van onder meer wit gekaleide gevelsteen met roodbruine tegelpannen en zwarte aluminium ramen zorgt voor een moderne, frisse hoevewoning.”

Grote glaspartijen

Dat tevens grote glaspartijen in de hedendaagse architectuur niet mogen ontbreken, heeft ook Lapeirre Woningbouw goed begrepen. Zo is haast de volledige achtergevel opgetrokken uit glas waardoor er een uniek zicht op de omgeving ontstaat. Een glazen gevel brengt bovendien ontzettend veel natuurlijk licht in de woning, maar voor de bewoner kan dit al vrij snel ontaarden in heel wat ongemakken. Wat met privacy bijvoorbeeld? Daarnaast trekken grote glaspartijen op zomerse dagen te veel warmte aan en kan de opkomende of ondergaande zon in de tussenseizoenen storend zijn. Na het nodige studiewerk leek het aangewezen om te opteren voor buitenzonwering.



Mens als uitgangspunt

“Bij het realiseren van een optimaal binnenklimaat speelt naast verwarming, koeling, ventilatie en verlichting ook zonwering een belangrijke rol”, aldus Isabel Lapeirre. “Met zonwering wordt hinderlijke lichtinval en reflectie voorkomen. Daarnaast houdt het de warmte buiten waardoor er minder gekoeld hoeft te worden. Dit zorgt niet alleen voor een prettiger binnenklimaat, maar ook voor een lagere energierekening. En dat was nu juist het opzet van Lapeirre Woningbouw dat als energiezuinige aannemer een krachtig energieconcept wou neerzetten. Dankzij Duco konden we al in een vroeg stadium nadenken over een concrete invulling op het gebied van buitenzonwering.”

“De keuze om met Duco in zee te gaan, was voor ons al snel een uitgemaakte zaak”, vervolgt Lapeirre. “Zo kozen we bewust om niet het pad van de klassieke zonwering op basis van textiel of screens te bewandelen, maar om te werken met een architecturaal zonweringsysteem. Doordat we bij de bouwplannen van een woning in Ichtegem sterk gecharmeerd waren door de functionele en esthetische meerwaarde die Duco’s zonweringsystemen bieden, vormde deze zonweringfabrikant de aangewezen partij voor dit project. Het bedrijf levert immers geen producten, maar oplossingen voor een aangename leefomgeving met de mens als uitgangspunt.”

DucoSlide: functioneel én esthetisch verantwoord

In nauw overleg met Duco opteerde Lapeirre Woningbouw voor de toepassing van DucoSlide, een architecturale oplossing met schuifpanelen die naadloos aansluit bij het inspirerende concept van de kijkwoning. De horizontaal geplaatste, aluminium lamellen zorgen, naast het behoud van daglicht en het garanderen van maximale privacy, niet alleen op een natuurlijke manier voor een aanzienlijke daling van de hitte in de warmere periodes van het jaar. Tevens laten ze de warmte van de laagstaande zon toe in de koudere maanden, wat resulteert in een optimale energiewinst.

Zonwering is tegenwoordig echter niet meer uitsluitend functioneel, maar moet ook steeds meer esthetisch verantwoord zijn. “En ook hier komt DucoSlide uitstekend tegemoet”, stelt de zaakvoerder van Woningbouw Lapeirre. “Dit zonweringsysteem geeft het gevelbeeld een unieke toets dankzij zijn strakke, rechtlijnige design. Als kaderprofiel is er gekozen voor SlimFrame waarbij de discrete en elegante zijprofielen sterk in de smaak vielen. Daarnaast brengt DucoSlide ook extra dynamiek in het gevel dankzij de schuifbare elementen die een speels en boeiend samenspel vormen met de strikte architectuur. Dat de lamellen van DucoSlide konden gelakt worden in hetzelfde kleur als de wit gekaleide gevelsteen vormde een bijkomend pluspunt!”

Opgeleverd en officieel voorgesteld aan het grote publiek in het najaar van 2015 kan de nieuwe kijkwoning van Lapeirre Woningbouw geheel terecht beschouwd worden als hét referentiepunt in de regio voor menig kandidaat-bouwer. “Dankzij de open en efficiënte samenwerking tussen de verschillende schakels kon er een inspiratiewoning met een gezond en comfortabel binnenklimaat worden gerealiseerd, en die zich onderscheidt door zowel haar evenwichtige, architecturale vorm als het energieverbruik. Met een energiepeil dat ver onder de huidige norm ligt, is deze woning alvast meer dan klaar voor de toekomst”, besluit een tevreden bouwheer.