Kantoorgebouw Televic - Izegem

Een combinatie van basisventilatie, buitenzonwering en ventilatieve koeling onder de vorm van intensieve ventilatie houden het binnenklimaat in het kantoorgebouw van Televic op een natuurlijke manier beheersbaar. Een bewuste en weldoordachte keuze, waarbij ook Duco haar bijdrage leverde.

Kantoorgebouw Televic - Izegem

Duco doktert mee binnenklimaatconcept uit

Televic is een hoogtechnologisch bedrijf dat onder meer communicatiesystemen ontwikkelt voor nichemarkten zoals de gezondheidszorg, het onderwijs of de audiovisuele sector. De laatste jaren kende het bedrijf een spectaculaire groei. Wereldwijd telt Televic zo’n 650 medewerkers. Het hoofdkantoor in het West-Vlaamse Izegem telt ongeveer 150 medewerkers en een uitbreiding van de headquarters, nu goed voor 4.500 m² aan totale oppervlakte én een ondergrondse parking van ongeveer 2.000 m²,drong zich dan ook op.



Uitgewerkt klimaatconcept
Bij de uitbreiding ging van in het begin veel aandacht naar het binnenklimaat. “Ik vind een gebouw dat volledig gesloten en luchtdicht is eigenlijk quatsch en geloof dan ook niet in een volledig mechanisch ventilatiesysteem. Mensen die hier werken, moeten steeds de vrijheid hebben om in het tussenseizoen een raam te kunnen openen. Ik ben er wel van overtuigd dat je nodige intelligentie moet toevoegen aan het ventilatiesysteem, zodat de verwarming bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld wordt van zodra de ramen open gaan”, opent CEO Thomas Verstraeten, die zelf mee aan de wieg stond van het hele klimaatconcept.

“Een volledig gesloten en luchtdicht gebouw is quatsch en ik geloof dan ook niet in een volledig mechanisch ventilatiesysteem”

Duco dacht mee na over de invulling van het systeem. Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk op een natuurlijke manier te laten verlopen. Er werd een combinatie van natuurlijke basisventilatie, buitenzonwering en ventilatieve koeling uitgedokterd.

Natuurlijke basisventilatie voor een gezond binnenklimaat
“Het kantoorgebouw is opgedeeld in 22 zones, met een afzonderlijke mechanische afvoerventilator. De basisventilatie gebeurt op basis van manueel te bedienen geluiddempende ventilatieroosters van het type DucoMax ZR. Aangezien ons kantoor op een industrieterrein ligt en er dus wel aardig wat verkeer is, werd er bewust geopteerd voor akoestisch dempende roosters aan de straatkant. Het CO2-gehalte in de kantoren en aanwezigheidsdetectie zijn de parameters voor een efficiënte afvoer”, vervolgt Verstraeten.

Buitenzonwering voorkomt oververhitting
Het gebouw telt ook heel wat grote glaspartijen die zowel de lichtinval als het contact met de omgeving bevorderen. Uiteraard betekent dit dat hierbij ook de nodige aandacht uitging naar het voorkomen van oververhitting en storende reflecties op zonnige, warme dagen. Een combinatie van windvaste screens en architecturale zonwering met aluminium lamellen van het type DucoSun Cubic draagt hier zijn steentje bij. “Door de grote glaspartijen aan zowel de noord-, oost- en westzijde van het gebouw, hebben we getracht om een aangename werkomgeving te creëren. De implementatie van architecturale zonwering zorgt niet enkel voor een esthetische meerwaarde, maar houdt ook het direct zonlicht buiten”, aldus Verstraeten.



Ventilatieve koeling maakt het af
Om het klimaatconcept helemaal af te maken, is er geopteerd om ventilatieve koeling (intensieve ventilatie) toe te passen. Verstraeten koos bewust voor een doorgedreven isolatie van daken en gevels van het gebouw, dat bijna volledig is opgetrokken uit beton. Cruciaal om de principes van ventilatieve koeling toe te passen want er moet voldoende thermische massa aanwezig zijn om de frisse buitenlucht op te slaan en terug af te geven.

De DucoGrille NightVent, een esthetisch ventilatieluik wordt van buitenaf afgeschermd door een vandalismeveilig muurrooster (DucoGrille Solid), waarachter zich een openvallend luik met actuatorsturing bevindt. Zowel het luik als de verwarming werd in één en dezelfde omkasting weggewerkt.

“De aansturing van de ventilatieve koeling gebeurt via het gebouwbeheerssysteem op basis van temperatuur en manuele bediening. Wanneer het luik geopend wordt, kunnen er ineens grote debieten buitenlucht aangevoerd worden voor een grotere doorspoeling van het gebouw.”

“Bij het hele concept is het belangrijk dat het personeel een opleiding krijgt van de werking van het systeem. Volgens mij is het immers aangewezen om zoveel mogelijk te automatiseren, maar moet er vrijheid blijven om zelf bij te sturen”, besluit Verstraeten.