DM&S - Brugge

Een uitgesproken architectuur met prominente aandacht voor natuurlijke ventilatie vormde de uitdrukkelijke wens van bouwheer DM&S in Brugge. Met die eisen in het achterhoofd tekende architectenbureau 3Architecten in nauwe samenwerking met Duco de definitieve krijtlijnen uit.

DM&S - Brugge

Hoofdrol voor natuurlijke ventilatie in nieuwe kantoorgebouwen DM&S

Een bedrijf in volle expansie heeft ruimte nodig om te groeien. Reclamebureau DM&S is zo’n bedrijf. Met meer dan 80 werknemers in een groeiende markt keken ze daarom naar architectenbureau 3Architecten uit Roeselare om hun nieuwe kantoren op de vroegere terreinen van de Brugse trein- en trambouwer Bombardier vorm te geven. Veel voorwaarden stelde bouwheer DM&S niet, behalve een uitgesproken architectuur met prominente aandacht voor natuurlijke ventilatie. Met die eisen in het achterhoofd tekende het architectenbureau in nauwe samenwerking met Duco Ventilation & Sun Control de definitieve krijtlijnen uit.

Van een anoniem bedrijventerrein in Oostkamp naar een prestigieuze locatie langs de Brugse vaart op een steenworp afstand van de historische binnenstad: het was een hele stap vooruit voor DM&S dat begin mei 2015 zijn intrek nam in het gloednieuwe Vaartdijk Business Center. Met zijn gedurfde vormgeving weerspiegelt het complex, waarvan het eerste van de vier blokken door DM&S wordt gebruikt, de wezenlijke idealen van het bedrijf: grensoverschrijdend denken, meerwaarde creëren en zoeken naar niet voor de hand liggende oplossingen.



Doordacht binnenklimaatconcept
Om deze bedrijfswaarden ten volle te kunnen ontwikkelen, besteedde het architectenbureau tijdens het ontwerp van het gebouw bijzondere aandacht aan een gezond werk- en binnenklimaat. Tijdens de conceptfase werd er bewust gekozen voor een nieuwbouwvolume -ingedeeld in kleinere kantoorunits- dat volledig in lijn ligt met de zuurstofrijke omgeving van het Lappersfortbos.

“De bouwheer is immers erg gesteld op een gezond binnenklimaat dat op een natuurlijke manier wordt gerealiseerd dankzij de toevoer van verse buitenlucht”, luidt het bij architect Christophe Keirsbilck. “Op die manier wordt het risico op onder meer hoofdpijn, slaperigheid en verhoogd ziekteverzuim aanzienlijk verminderd. De keuze voor de toepassing van Systeem C was dan ook geen harde noot om te kraken. Meer nog: Systeem C leent zich uitstekend om elke kantoorunit van verse lucht te voorzien!”

Al snel kwam Duco in beeld om een doordacht binnenklimaatconcept op touw te zetten. “Dankzij het DUCO at WORK concept heeft het bedrijf, gespecialiseerd in natuurlijke ventilatie en zonwering, immers alle kennis in huis om kantoren te voorzien van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat”, verduidelijkt de architect. “De jarenlange ervaring en knowhow die het bedrijf heeft opgebouwd in combinatie met de professionele ondersteuning van de studiedienst bij het uitwerken van het binnenklimaatconcept maakte van Duco de partner bij uitstek.”

Onzichtbare integratie in gevelbeeld
De invulling voor het ventilatiesysteem werd na een grondige studie door Duco gerealiseerd dankzij de Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie van het Duco Comfort Plus System. De verse buitenlucht komt rechtstreeks het kantoorgebouw binnen via zelfregelende ventilatieroosters. “Doordat er bij DM&S geopteerd werd om heel wat grote glaspartijen te voorzien, was het niet eenvoudig om een geschikt type rooster te vinden dat even breed was als het raamprofiel”, klinkt het. “Daarbovenop sprak de bouwheer de uitdrukkelijke wens uit om de ventilatieroosters in de gevel weg te werken. Met de DucoTop 60 ZR biedt Duco een esthetische oplossing zonder in te boeten aan functionaliteit!”

Zo heeft de DucoTop 60 ZR de uniek verstelbare diepte als grote voordeel. Hierdoor konden de lange glaspartijen van natuurlijke ventilatieroosters voorzien worden voor de toevoer van grote debieten buitenlucht. Ook esthetisch gezien, is dit type ventilatierooster top. De DucoTop 60 ZR kan immers snel en eenvoudig op de raamprofielen worden geplaatst, wat leidde tot een haast onzichtbare integratie in de gevel.

Eenvoud siert fluisterstille DucoBox Focus
Niet alleen de toevoer van verse buitenlucht is een belangrijke factor voor het verkrijgen van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Een efficiënte afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht heeft eveneens een aanzienlijk aandeel in het ventilatieverhaal. In samenspraak met het architectenbureau werd er resoluut voor de slimme én fluisterstille afvoerventilator, de DucoBox Focus, gekozen.

“Voor de afvoerzijde waren er aanvankelijk twee leveranciers die in aanmerking kwamen”, aldus Christophe Keirsbilck. “Een vergelijkende studie tussen één groot afvoersysteem -voor het volledige gebouw- en de DucoBox Focus diende dus uitsluitsel te geven. Door de indeling van DM&S in verschillende kantoorunits, kwam de DucoBox Focus echter al snel in pole position te liggen. De regelkleppen maken het immers mogelijk om vervuilde en/of vochtige lucht in elke kantoorunit afzonderlijk af te voeren, wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. Ook bij uitval of onderhoud is de aparte sturing van de afvoerbox een sterke troef. Daarnaast wordt de DucoBox Focus gesierd door zijn eenvoud. Zo moeten er geen complexe afvoerkanalen voorzien worden, en is de mechanische afvoerventilator zowel snel als gemakkelijk in te regelen en te onderhouden. De fluisterstille werking, wat een vereiste was om de creatievellingen in alle rust te laten werken, maakt het plaatje compleet.”

Op de vraag of het uiteindelijke resultaat navenant is, kon de architect zeer kort zijn. “De uitdaging voor Duco om DM&S te voorzien van een gezond en comfortabel binnenklimaat was zeer groot, maar ik denk wel dat we kunnen stellen dat Duco een sterk staaltje vakmanschap heeft afgeleverd. Afgelopen zomer swingden de buitentemperaturen de pan uit, maar ondanks de extreme weersomstandigheden was het er in de kantoorruimtes aangenaam vertoeven. Kortom, we zijn erg tevreden!