Basisschool Neel - Maasniel

Met basisschool Neel is de Nederlandse wijk Maasniel in Roermond een opmerkelijk bouwwerk rijker. Een zelden geziene, hedendaagse visie op architectuur met prominente aandacht voor de luchtkwaliteit doorbreekt de eentonigheid van schoolgebouwen en maakt van deze in 2015 opgeleverde schoolaanbouw een waar huzarenstukje.

Basisschool Neel - Maasniel

Sleutelrol voor Duco in binnenklimaat van architecturaal indrukwekkende basisschool

Een schoolgebouw spreekt niet altijd tot de verbeelding. Ze zijn met veel, maar soms springt er één uit die weet te verrassen of in dit geval: waarvoor je ogen te weinig hebt. Met basisschool Neel is de Nederlandse wijk Maasniel in Roermond een opmerkelijk bouwwerk rijker. Een zelden geziene, hedendaagse visie op architectuur met prominente aandacht voor de luchtkwaliteit doorbreekt de eentonigheid van schoolgebouwen en maakt van deze in 2015 opgeleverde schoolaanbouw een waar huzarenstukje. Het verhaal van architectenbureau Coppen kan u hier lezen.

Toparchitectuur wordt niet enkel in grote steden neergepoot. Nu architecten en bouwheren meer dan ooit hun creativiteit de vrije loop laten gaan, rijzen ook in kleinere woonkernen markante, vooruitstrevende bouwwerken uit de grond. Met onder meer leslokalen, een bibliotheek en studieruimtes geeft dit volume, gebouwd aan een bestaand rijksmonumentaal schoolgebouw in Maasniel, dan ook blijk van durf en originaliteit. Een echte smaakmaker dus in architectuur, maar met een duidelijke knipoog naar de natuur.

Basisschool Neel - Maasniel - DucoTwin - ventilatiesysteem

Natuur als rode draad
Aan het woord is architect Hans Coppen: “In Nederland staan er duizenden schoolgebouwen, de meeste met een slechte luchtkwaliteit. Omdat een fris en gezond binnenklimaat voor elk kind en docent vanzelfsprekend zou moeten zijn, vormde de natuur de rode draad doorheen deze werken. Zo werd er resoluut gekozen om natuurlijk te ventileren zodat alle ruimtes steeds voorzien worden van een continue toevoer van verse buitenlucht. Dit resulteert in een optimale en inspirerende leeromgeving waarin iedereen op elk moment van de dag het maximale uit zichzelf kan halen.”

Het was ventilatie- en zonweringspecialist Duco die de moeilijke opdracht toegewezen kreeg om een gezonde, comfortabele én energiezuinige omgeving te realiseren. “Het ontwerp van het gevelbeeld maakte deze uitdaging er zeker niet gemakkelijker op”, verduidelijkt Hans Coppen. “De volledige gevel is immers bekleed met gestileerde bomen waarbij de boomachtige structuur delen van de rechte ramen overlapt. Dit stelde dan ook specifieke eisen aan ventilatie en zonwering. Maar dankzij de ervaring die Duco doorheen de jaren heeft opgebouwd, kon het bedrijf al in een vroeg stadium van dit project met ons meedenken.”

Ventilatieroosters met geïntegreerde zonwering
In samenspraak met het architectenbureau ging Duco aan de slag met de DucoTwin 120 ‘ZR’ en de TronicTwin 120 5 Pa, twee ventilatieroosters met geïntegreerde zonwering, om het binnenklimaat in de basisschool beheersbaar te houden. “Dankzij de toepassing van deze twee ventilatieroosters wordt er niet enkel op natuurlijke wijze verse lucht toegevoerd”, aldus de architect. “Beide roosters garanderen eveneens een optimaal evenwicht tussen voldoende daglicht, het bewaren van het zicht naar buiten toe en een efficiënte afscherming van de zonnestralen. Bovendien zorgen de roosters ook bij gesloten zonwering voor voldoende ventilatie. De eenvoudige plaatsing en het onderhoud van binnenuit zijn twee bijkomende sterkte troeven!”

Om te vermijden dat leerlingen dreigen weg te zakken bij een toename van het CO2-gehalte in de lucht en om de leerprestaties van de kinderen aanzienlijk te verbeteren, dienen de ruimtes steevast te worden voorzien van frisse buitenlucht. “Dit vraagt een ventilatiedebiet van ruim 1.000 m3 per lokaal en per uur”, stelt Hans Coppen. “Specifiek voor dit project heeft Duco daarom de TronicTwin 120 uitgelegd over een drukverschil van 5 Pa. Hierdoor is het hele ventilatiesysteem robuuster, stabieler en minder afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Ook geven 5 Pa-roosters als voordeel dat de roosterlengte flink gereduceerd kan worden. Door de hoge luchtsnelheid waren kleinere ventilatieroosters wenselijk, wat eveneens resulteerde in een betere integratie in het gevelbeeld.”

“Ook de energetische kwaliteit laat in vele scholen nog vaak te wensen over”, vervolgt Coppen. “Omdat het milieu in dit project centraal staat, wilden we een energiezuinig project realiseren. Door de elektronische aansturing op basis van CO2-metingen openen en sluiten de Tronic-roosters zich automatisch naargelang de ventilatiebehoefte. Op die manier wordt er niet meer geventileerd dan nodig is en dit brengt een aanzienlijke energiebesparing met zich mee!”

Tevreden terugblik
Nu het project is afgerond, kregen het architectenbureau én de opdrachtgever een resultaat om terecht trots op te zijn. “Het nieuwbouwgedeelte heeft alle verwachtingen overtroffen, niet enkel door het duurzame ontwerp met aandacht voor een optimaal binnenklimaat. Ook hebben de niet-alledaagse uitstraling en de talrijke mogelijkheden die het gebouw biedt in combinatie met de open en efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen eraan bijgedragen dat het project zeer enthousiast in de markt onthaald wordt. En wat geeft een architectenbureau meer voldoening dan een tevreden opdrachtgever?”, besluit een opgetogen Hans Coppen.